Vergiye uyumlu mükelleflere sağlanan %5 indirim, Gelir Vergisi Kanunu’nun mükerrer 121. Maddesi ile düzenlenmiş olup, 27 Mayıs 2020 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan 312 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde de yeni düzenlemeler ile devam etmektedir.
Yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannamesi üzerinde hesaplanan verginin %5’i, ödenmesi gereken gelir veya kurumlar vergisinden indirilir. İndirim tutarı, 1 milyon…
2020 yılında elde edilen gerçek kişi
gelirlerinin beyan edilmesi için son gün 31.03.2021. Tahakkuk eden gelir
vergisi Mart sonu ve Temmuz sonu olmak üzere 2 eşit taksitte ödenecek.
Bir şahıs işletmeniz varsa ve Ticari veya Serbest Meslek kazancı elde ediyorsanız, gelir vergisi beyanında bulunmanız gerektiğini biliyorsunuz. Şahıs işletmeniz olmayabilir ancak elde ettiğiniz farklı gelir türlerinden dolayı…
03.02.2021 tarihinde resmi gazetede
yayımlanan; “Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda
Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” da yer alan önemli değişiklikler şu
şekildedir:
Teknopark ve Ar-Ge/Tasarım Merkezleri için sağlanan desteklerin süresi 31.12.2023 tarihinden 31.12.2028 tarihine uzatılmaktadır.
Teknoparkta net ücret uygulamakta olan işverenlerde maliyet artışı : Bu yasa ile getirilen değişikliklerden en önemlilerinden birinin Teknopark’ ta…
İşverenlerin yanında
çalıştırdıkları işçiler için özlük dosyası saklama yükümlülüğü 4857 sayılı İş Kanunun
75. Maddesinde çok genel ifadeler ile yer bulmuştur.
‘İşveren çalıştırdığı her işçi
için bir özlük dosyası düzenler. İşveren bu dosyada, işçinin kimlik
bilgilerinin yanında, bu Kanun ve diğer kanunlar uyarınca düzenlemek zorunda
olduğu her türlü belge ve kayıtları saklamak ve bunları istendiği zaman yetkili
memur ve mercilere…
İşverenler tarafından çalışanın yemek ihtiyacı pek çok şekilde karşılanabilmektedir. İşyerinde ya da dışında, ayni ya da nakdi karşılanan bu yemek ihtiyacı vergi ve sosyal güvenlik açısından ayrı ayrı değerlendirilmelidir.
Çalışana yemek bedelinin nakdi olarak
verilmesi durumunda bu bedeller çalışanın bordrosuna eklenmeli, ödenen tutar
üzerinden Gelir vergisi ve Damga Vergisi hesaplanmalı ve fiilen
çalışılan gün sayısı dikkate alınarak günlük…
İş planınızı oluşturup, hangi şirket türü ile ticari faaliyetlerinize başlayacağınıza karar verdikten sonra; şirket kuruluş adımını gerçekleştirmesi için bir mali müşavir ile çalışmaya başlamalısınız. Mali Müşavir, en temel anlamda, ilgili mevzuat hükümlerine göre defterlerinizi tutan, bilanço, gelir tablosu ve vergi beyannamelerinizi düzenleyen kişidir. Şirketinizin vergi daireleri, sosyal güvenlik kurumları, ticaret sicil odaları ve benzeri resmi…