İş planınızı oluşturup, hangi şirket türü ile ticari faaliyetlerinize başlayacağınıza karar verdikten sonra; şirket kuruluş adımını gerçekleştirmesi için bir mali müşavir ile çalışmaya başlamalısınız. Mali Müşavir, en temel anlamda, ilgili mevzuat hükümlerine göre defterlerinizi tutan, bilanço, gelir tablosu ve vergi beyannamelerinizi düzenleyen kişidir. Şirketinizin vergi daireleri, sosyal güvenlik kurumları, ticaret sicil odaları ve benzeri resmi kurumlarda gerçekleştirilmesi gereken işlemlerini yürütecek olan kişidir.
Yapacağınız iş oldukça rutin bir işleyiş içerecekse, aynı zamanda sizin daha önceden şirket sahibi olarak ticarete ve kamu ile yürütülmesi gereken işlemlere dair tecrübeniz varsa, mali müşavirinizin sağlayacağı defter tutma ve beyanname düzenleme hizmetleri sizin için yeterli olabilir.
Eğer mali müşavirinizden beklentiniz;
*Şirketiniz adına defter tutma ve beyanname işlemlerini yürütürken, aynı zamanda yararlanabileceğiniz vergi ve SGK avantajlarını takip etmesi,
*Ticari ve mali kararlarınızdan önce size bilgi sağlayarak yol göstermesi,
*İşlemlerinizin mevzuata uygun bir şekilde ilerlemesini sağlarken, aynı zamanda şirketinizin verimliliğini düşünmesi ise,
mali müşavir seçimi için detay araştırma yapmanız iyi olabilir.
Mali Müşavir ruhsatı sahibi kişiler, mesleki anlamda asgari çalışma süresi koşullarını tamamlamış, resmi kurumlar tarafından düzenlenen yeterlilik sınavlarını başarıyla sonuçlandırmış, muhasebe ve vergi anlamında donanımlı bireylerdir. Meslek hayatları boyunca hizmet verdikleri firmaların ölçeklerine ve sektörlerine göre, farklı konularda uzmanlıkları gelişmiş olabilir. Muhasebe uygulamaları ve vergi teşvikleri; AR-GE, inşaat, gemicilik, kooperatif vb. sektörlere göre farklılık gösterebilmektedir. Mali müşavirden beklentiniz yukarıdaki çerçevede şekilleniyorsa, değerlendirmeniz gereken 3 temel kriter; bütçeniz, sektörünüz ve iletişim konusu olmalı.
Çalışmayı düşündüğünüz mali müşavire sormanız gerekenler:
– Tek başına mı çalışıyor yoksa bir ekibi var mı? Acil bir işlem olduğunda, size yardımcı olabilecek birine kolayca ulaşmak oldukça önemli olabiliyor.
– Faaliyet göstereceğiniz sektörde hizmet verdiği benzer firmalar var mı? Sektörünüze ve bu sektördeki vergi hesaplarına, vergi ve sgk teşviklerine, muhasebe uygulamalarına ne kadar hakim?
– Çalışma modeli nasıl? Aylık rutin bir hizmet döngüsü nasıl tamamlanıyor?
– Hizmetinin kapsamı nedir? Verdiği fiyat teklifi neleri içeriyor? Muhasebe hizmetlerinin bir parçası olarak bulunduğunuz sektör için vergi ve mali danışmanlık sunabiliyor mu?
Özetle; mali müşaviriniz ve ekibini, şirketinizin outsource muhasebe departmanı gibi düşünebilirsiniz. Dinamik ve kaliteli bir hizmet talebiniz varsa; mali müşaviriniz ulaşılabilir olmalı, görüşmek istediğiniz zaman kısa süre içindesizinle iletişime geçebilmeli. Mali müşaviriniz ile özellikli konuları istişare edebilmelisiniz ve sizi bilgilendirip yönlendirebilmeli. Yaptığınız işi iyi anlayıp, bugün alacağı aksiyonlar ile işinizi geleceğe güçlü bir şekilde hazırlamalı. Nakdi planlama yapmanız gereken bir durum olduğunda sizi son dakikada değil, iyi bir takip ile önceden bilgilendirmeli.
Saygılarımızla,
Değer Mali Müşavirlik